Over ons

Work safe.
Work hard.

Dagelijks werken tal van werknemers onder zware omstandigheden. Hoewel er een breed aanbod is van werkkleding, misten wij iets belangrijks: het lukt niemand om veiligheid te combineren met draagcomfort en tevens een modieuze uitstraling te bieden.

Daarom ontwierpen wij werkkleding die hier wel aan voldoet. Wij zorgen dat je je werk met meer plezier doet: Work safe. Work hard. Dat is waar Robust Safety Wear voor staat.

Een tweede huid.

Robust is het innovatieve evenwicht tussen stevigheid en soepelheid. Wij weten dat comfort een voorwaarde voor persoonlijke veiligheid is. Daarom kiezen we voor een ideale stofsamenstelling die deze waarden op 1 zet.

De kracht van Robust.

De keuze van een grondstof is cruciaal. Het bepaalt voor een groot deel de kenmerkende eigenschappen van de kleding. De juiste stof is dus de basis van je werkkleding.

Door de juiste stofcombinaties voelt de stof zacht en soepel aan en blijft het zijn beschermende eigenschappen behouden.

Om de Robust-kleding zo effectief mogelijk af te stemmen op uw werksituatie, bieden we twee lijnen aan: Industry voor zware werksituaties en Comfort voor warme productieomgevingen. Alle chemicaliën die nodig zijn om onze stoffen vlamvertragend te maken, worden hergebruikt. Goed voor mens en milieu.

Robust: een merk van VeiligGoed.

Robust is een merk van Wijngaarden VeiligGoed, een familiebedrijf met wortels in Sliedrecht. VeiligGoed is al meer dan 50 jaar expert in werkkleding, schoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen en is actief in de baggerindustrie, offshore, metaalindustrie, petrochemie, bouw, installatie en logistiek.

Normeringen

De kleding van Robust voldoet aan de volgende normeringen:

 

 

EN ISO 11611 – Beschermende kleding bij lassen

Beschrijft de eisen voor bescherming tegen risico’s bij lassen en aanverwante processen. Deze zijn onderverdeeld in vier subnormen. Afhankelijk van het resultaat wordt de kleding ingedeeld in klasse 1 of 2. Naast technische proeven zijn er ook specifieke eisen omtrent model en uitvoering.

Subnormen:

  • Thermische weerstand (1-2)
  • Weerstand tegen kleine spetters van gesmolten metaal (1-2)
  • Beproevingsmethode voor beperkte vlamverspreiding bij nieuwe én gebruikte kleding (A1-A2)
  • Isolatie tegen elektrische doorgang

EN ISO 11612 – Bescherming tegen hitte en vlammen

Beschrijft de eisen voor bescherming tegen hitte en vlammen. Deze is niet van toepassing voor kleding van lassers en brandweerlui, omdat het alleen beschermt tegen korte contacten met een vlam en hitte.

Staat er een letter van de subnormen niet genoemd of is de klasse 0, dan biedt de kleding geen bescherming tegen dit risico.

Subnormen:

  • Beperkte vlamverspreiding (A-B)
  • Isolatie tegen convectiewarmte (B1-B3)
  • Isolatie tegen stralingswarmte (C1-C4)
  • Bescherming tegen gesmolten aluminium (D1-D3)
  • Isolatie tegen gesmolten gietijzer (E1-E3)
  • Isolatie tegen contacthitte (F1-F3)
  • Optionele bescherming tegen water (1-3)

EN 13034 – Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën

Beschrijft de eisen voor beperkte bescherming tegen vloeibare chemicaliën. Dit noemen we Type 6 kleding: bescherming tegen beperkte volumes en onder lage druk. Denk bijvoorbeeld aan spatten, verneveling of besproeiing. De kleding is dus niet volledig vloeistofdicht, zodat de stof ademend blijft.

 

EN 1149-5 – Beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen

Onderdeel van een serie normen omtrent elektrostatische eigenschappen. Deze norm beschrijft de prestatie-eisen voor bescherming tegen brandgevaarlijke ontlading. Deze kleding wordt vaak toegepast bij bedrijven met een ATEX-richtlijn. Dergelijke kleding wordt gebruikt als onderdeel van een geaard systeem en moet dus ook gecombineerd worden met antistatische schoenen.

 

EN-ISO 61482 – Testmethode tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

Beschrijft eisen voor bescherming tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog. Deze bescherming is erop gericht om tweedegraads brandwonden te voorkomen. De Europese test wordt aangeduid met IEC 61482-1-2 en wordt de BOX-TEST genoemd. Op basis van de prestaties wordt het kledingstuk ingedeeld in 2 klassen.

Klassen:

  • Klasse 1 biedt bescherming tegen kortsluiting met 4kA gedurende 500 ms
  • Klasse 2 biedt bescherming tegen kortsluiting met 7kA gedurende 500 ms

Naast technische proeven zijn er ook specifieke eisen omtrent model en uitvoering

 

Patrick Verheij

PBM-adviseur

Coert de Jongste

Veiligheidskundige

Christian van de Vreede

PBM-adviseur

Cees Adriaanse

PBM-adviseur